Dagtocht Engelsmanplaat - Schiermonnikoog

's Morgens vertrekken we met de MS Noordster vanuit de visserijhaven van Lauwersoog. Na anderhalf uur varen komen we aan op Schiermonnikoog. Daar kunt u (op eigen kosten) een fiets huren of met de bus naar het dorp. U heeft plm. 3 uur om het eiland te verkennen. Vervolgens varen we richting Engelsmanplaat of een ander gedeelte van het wad. Tijdens de tocht naar de zandplaat zien we waarschijnlijk zeehonden. Op de plaat kunt u plm. 1,5 uur wandelen. Hierna keren we weer terug naar de haven van Lauwersoog. Het is handig om een korte broek, oude schoenen en een handdoek mee te nemen.

De gehele tocht duurt ongeveer 8,5 uur. Op de heenweg krijgt u koffie/thee met een plak koek. De overige consumpties zijn voor eigen rekening. Naast koffie en thee zijn aan boord frisdrank en alcoholische dranken verkrijgbaar, alsmede soep en worst.

Kosten
De kosten voor deze tocht bedragen €25,00 voor volwassenen en €7,50 voor kinderen tot en met 12 jaar.

Opgave
U kunt zich voor deze tocht via de mail of telefonisch (06-51858450) opgeven. Vermeld daarbij met hoeveel personen u aan de tocht wilt deelnemen. U krijgt van de schipper vervolgens een bevestiging.

De data:

Deze tocht wordt aangeboden in de maanden juli en augustus. Deze tocht is dit jaar niet meer beschikbaar.

 

       
       
       
       

 

 

Dagtocht Ameland - Engelsmanplaat

Deze tocht neemt u mee naar de oostpunt van Ameland, ver van de bewoonde wereld! U wordt afgezet op een zandplaat en na enkele passen door het water maakt u een wandeling van plm. 2,5 uur. Hierna stapt u weer aan boord en varen we naar Engelsmanplaat, waar u ook weer even van boord kunt.

De boot vertrekt vanuit de visserijhaven van Lauwersoog. Wees op tijd want het getij duldt geen uitstel. Uitvaren kan namelijk alleen met hoogwater. De overtocht naar Ameland duurt ongeveer 2 uur. Na een klein uur wachten zal het water ver genoeg zijn gezakt om van boord te gaan. De boot wordt met de boeg tegen het drooggevallen strand gezet. Soms moet een paar meter door ondiep water worden gelopen en zijn de eerste honderd meters van de drooggevallen zandplaat bezaaid met scherpe schelpen. Na deze, soms wat lastige start, kunnen de voeten worden afgedroogd en gaan de wandelschoenen aan. Op het eiland wordt een afwisselende wandeling gemaakt over het Noordzeestrand en langs de duinen. De afstand van de wandeling, die zo'n 2,5 uur duurt, bedraagt ongeveer 8 km. Rond laagwater zijn we weer terug bij de boot en steken over naar Engelsmanplaat. Onderweg zien we veel zeehonden.

Aan de westkant van deze plaat gaan we nog even van boord voor een korte wandeling van plm. één uur langs het vogelwachtershuisje naar de oostkant. Daar worden we weer opgepikt en varen we vervolgens terug naar Lauwersoog.

Eten en drinken
Bij de prijs inbegrepen zijn 2x koffie of thee met koek tijdens de vaartocht naar Ameland. Het is handig om zelf een lunchpakket mee te nemen. Aan boord is het wel mogelijk om worst of een kop soep te bestellen.

Kleding en schoeisel
Op het wad en aan boord van een varend schip, is het al snel fris. Op Ameland en Engelsmanplaat kan in geval van regen niet worden geschuild. Kortom, neem altijd voldoende warme en wind- en waterdichte kleding mee, ook bij mooi weer! Neem stevige wandelschoenen mee en een handdoek om de voeten af te drogen, na de eerste passen door het water. Misschien kan er gezwommen worden. Als u daar van houdt kunt u zwemspullen meenemen. Vergeet niet een verrekijker mee te nemen. Een tip: Neem een paar oude schoenen, laarzen of surfschoentjes mee voor de 'landing' op Ameland. Dit schoeisel blijft tijdens de wandeling in een zak op het strand achter en kan bij terugkomst weer mee aan boord worden genomen.

Kosten
De kosten bedragen €30,- p.p. (kinderen tm. 12 jaar €7,50) / Inclusief: boot, koffie of thee (2x) + plak koek en begeleiding van een gids.

Aanmelden
Per mail of  telefonisch (06-51858450) Bij aanmelding graag uw woonplaats en telefoonnummer (ook 06-nummer) vermelden.

Afgelasting / annuleren
Bij extreem slecht weer of langdurige harde oostenwind, kan de schipper besluiten niet uit te varen. Soms wordt deze beslissing al een dag van tevoren genomen, soms pas op de dag zelf. Als op de dag voor de tocht de weersverwachting voor de volgende dag te slecht is (onweer of windkracht 8 of meer) krijgt u telefonisch bericht (vanaf 20.00 uur).

Data:

Deze tocht wordt uitgevoerd in juli en augustus. Deze tocht is daarom in 2018 niet meer beschikbaar.

 

Datum   Vertrek Terug (plm.)
       
       

Rondvaart vanaf Schiermonnikoog

Vanuit de haven van het eiland Schiermonnikoog vinden rondvaarten plaats met de MS Boschwad. Vlak voor laag water vaart de boot uit vanaf de veerdam bij de veersteiger om tussen de zandbanken door te varen. U kunt na ongeveer een uur varen van boord om onder leiding van een gids op een zandbank zelf het wad te ervaren. Het is handig om een korte broek, ouder schoenen en een handdoek mee te nemen. De rondvaart duurt plm. 3 uur. Geïnteresseerden die niet op het eiland verblijven, kunnen anderhalf uur voor de vertrektijd van Schiermonnikoog ook opstappen in de haven van Lauwersoog!

De kosten voor deze tocht bedragen €18,50 voor volwassenen en €8.00 voor kinderen tot en met 12 jaar.

U kunt zich voor deze tocht opgeven via de VVV van Schiermonnikoog.

Data: In 2017 vinden geen rondvaarten meer plaats. De data voor de rondvaarten van 2018 verschijnen in januari 2018 op deze site.

Wilt u met een eigen groep een rondvaart maken, informeer naar de mogelijkheden bij de schipper, Louis de Jonge, via de mail of telefonisch (06-51858450).

 

Datum vertrek Lauwersoog vertrek Schier   terug Schier terug Lauwersoog
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           

 

 

Lees in diverse media wat anderen voor u al hebben beleefd op MS Boschwad of MS Noordster en daarover hebben gepubliceerd.

 

datum   Bron
28-10-2008 "Prettig afzien op Schier" Trouw
14-01-2012 "Doorbraak Simonszand een feit" Wadloopnieuws
12-03-2012 "Wadlopers verliezen favoriete bestemming"  Trouw
 08-04-2013 Wadden-wiki  link

 

Dagtocht Simonszand

We vertrekken met de MS Noordster vanuit de visserijhaven van Lauwersoog richting Simonszand. Tijdens de reis krijgt u een kopje koffie/thee en een plak koek. Na een tocht van plm. twee uur zullen we bij afgaand water de boot bij Simonszand op een zandbank zetten. Het is dan mogelijk om van boord te gaan en om het eiland te verkennen. Het is handig om oude schoenen, een korte broek en een handdoek mee te nemen.

Ook brengen we een bezoek aan de oostpunt van Schiermonnikoog. Ook hier is er gelegenheid om van boord te gaan onder leiding van een gids en dit mooie eiland te bekijken van een kant die u waarschijnlijk anders nooit ziet!

Aan boord is gedurende de tocht koffie, thee, frisdrank en alcoholische dranken te koop, alsmede soep en een warme worst. We raden aan zelf een lunchpakket mee brengen.

Zodra het water weer opkomt vertrekken we weer richting Lauwersoog. De gehele tocht duurt ruim 12 uur.

Kosten
De kosten voor deze tocht bedragen €30,00 voor volwassenen en €7,50 voor kinderen tot en met 12 jaar.

Opgave

U kunt zich voor deze tocht via de mail of telefonisch (06-51858450) opgeven. Vermeld daarbij met hoeveel personen u aan de tocht wilt deelnemen. U krijgt van de schipper vervolgens een bevestiging.

 

Data:

update 30-9-2018: Deze tocht wordt aangeboden in juli en augustus. De tocht wordt daarom in 2018  niet meer aangeboden.

Datum:   Vertrek: Terug (plm.)
       
       
       

 

 

NB: Voor groepen kunnen ook andere dagen gereserveerd worden. Informeer hiervoor bij de schipper Louis de Jonge, via de mail of telefonisch (06-51858450).
 

 

Joomla templates by a4joomla